17.01.2019

Mr.sc. Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravka d.d. izazvao veliki interes studenata Effectus-a

Veliki interes studenata EFFECTUS-a izazvalo je predavanje mr.sc. Marina Pucara, predsjednika Uprave Podravke d.d., na temu strateškog razvoja Podravke te upravljanja kompanijom.

Pucar je izlaganje započeo tvrdnjom da Podravka „danas više od 70% prihoda ostvaruje na međunarodnom tržištu u izrazito kompetitivnom okruženju. Konkurenti su najveće svjetske tvrtke poput Nestlea i Unilevera čiji su prihodi čak 100 do 150 puta veći nego Podravkini, a to zahtijeva više inovativnosti, brzinu te razvoj vlasitith brandova u skladu s vremenom i promjenama u okruženju“.

FIL05508

 

Naglasio je da tzv. tradicionalno Podravkino tržište, područje jugoistočne Europe, karakterizira pad nataliteta i iseljavanje što ga čini sve manjim, a istovremeno pred Podravku stavlja zahtjeve izlaska na nova tržišta. Podravka je definirala svoje ključne kompetitivne prednosti kroz vlastite brandove – Vegeta, Podravka i Čokolino koje su perjanice Podravkinog brand portfolia, te kroz razvoj ljudi.

Podravka danas ima međunarodni menadžment i pruža priliku za učenje na međunarodnom tržištu, a strategije moraju biti prilagođene lokalnim kulturama gdje Podravka posluje, tako da ne možemo govoriti o jednoj strategiji nego više komplementarnih strategija ovisno o tržištu i kategoriji proizvoda“.

Preduvjeti za napredak i upravljanje Podravkinim najvrjednijim brandovima uključuju znanje i međunarodno iskustvo, te strast i želju za uspjehom.

Timski rad izuzetno je važan i kada se jednom godišnje skupi Podravkin menadžment sa svih kontinenata osim Južne Amerike, dijelimo znanja i iskustva te trendove na tržištu. Gradimo korporativnu kulturu koja potiče interakciju, inovativnost i vjerujemo da niz malih koraka u svakom području poslovanja čini razliku.“

Kao primjer mr.sc. Pucar naveo je Linoladu koja je iskoristila uspjeh nogometaša na Svjetskom prvenstvu te lansirala Lino ladu Gold, kao zaštitno lice uzela trenera Dalića te uspjela osvojiti značajan dio tržišta.

Podravka je danas najinternacionaliziranija hrvatska tvrtka čije brandove možete pronaći u više od 60 država svijeta i to pred nas stavlja i odgovornost da aktivno sudjelujemo u razvoju lokalnih inicijativa. Konkretno, porijeklo sirovina postaje sve važniji faktor kod izbora potrošača i Podravka je u protekih nekoliko godina vratila značajan dio proizvodnje sirovina pod vlastito poslovanje“, rekao je Pucar.

 

Studenti Effectus-a su imali niz pitanja oko poslovanja te prijedloga za inovacije u Podravkinu asortimanu, a dio ispita iz predmeta Strategijski menadžement bit će vezan upravo na konkretnom primjeru Podravke. Effectus je posvećen razvoju primjenjivih i praktičnih znanja, a gostovanje mr. sc. Marina Pucara, predsjednika Uprave Podravke d.d., samo je jedno u nizu predavanja stručnjaka koji svoja iskustva i znanja prezentiraju studentima Effectusa.  

 

FIL05471 FIL05478 FIL05493 FIL05511 FIL05518 FIL05528 FIL05562 FIL05573

Contact us

EFFECTUS studij financije i pravo – visoko učilište

Trg J.F.Kennedy 2, HR - 10000 Zagreb, Hrvatska, T 01 611 7777 F 01 6177 022 E-MAIL referada@vsfp.eu