02.05.2019

Genijalci iz Splita osmislili pametne spremnike za otpad i pobijedili na Ideji godine 2019.

Zaključeno je VII. izdanje srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr.

 

Ideja-godine-2019-2

 

 

U nikad većoj konkurenciji u finale se plasiralo deset najboljih timova iz škole diljem Hrvatske. Svoje ideje predstavili su se pred šesteročlanim žirijem, pobjedu je odnio tim III. gimnazije Split koji čine učenici Duje Štolfa i Antonio Nikolić. Njihov projekt bio je Pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT.

 

Pobjednici su nagrađeni studijskim putovanjem na destinaciju u Europi i besplatnom mentorskom i edukacijskom podrškom Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER, za jednog koji se odlučuje za ulazak u poduzetništvo i mogućnost ulaska u ZICER-ov program inkubacije.

Trud, rad i kreativnost doveli su do ovogodišnjeg finala natjecanja Ideja godine čak deset srednjoškolskih timova. Natjecanje se održalo godinu dana zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studijskim financijama i pravom, srebrnim partnerima tvrtke IN2 i Hrvatskom zajednicom županije i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom – ZICER.

Na završetku zagrebačkog srednjoškolci doputovali su iz raznih krajeva Hrvatske, a do finala nije im bio jednostavan jer je za VII. izdanje natjecanja pristigao najveći broj prijava sada, njih čak 60. Pod motom  ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, od natjecatelja se traži znanje, ili inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegove prezentacije.

Svoje poduzetničke ideje naši kreativni srednjoškolci prezentirali su u prostorijama Effectusa – studij financije i prava, pred stručnim žirijem te svojim konkurentima i njihovim mentorima.
Odlukom žirija srednjoškolska Ideja godine je pametan spremnik za odlaganje otpada SortIT , kojeg su osmislili Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split. Učenike je mentorirao  Ante Bartulovića.

Ideja-godine-2019-1

Drugo mjesto je ideja Pametnog grada Vukovara učenika Gimnazije Vukovar. Tim Smogovci iz te škole stvaraju Matiju Hardija, Ivana Kolara, Matka Gašparića, Marka Macuru, mentora im je Davor Šijanović. Po prvi put u povijesti natjecanja treće mjesto dijele dva srednjoškolska projekta. Riječ je o aplikaciji Ad Astra koja pomaže u održavanju navike i prati njihov napredak. Osmislila ju je učenica zagrebačke XV. gimnazije, Maja Milas, čija je mentorica Renata Gjurić. Trećeplasirani je i projekt Viato koji rješava problem uspješnosti gradskog prijevoza, učenika Frane Ćetkovića i Zvonimire Delaša iz III. gimnazije Split.

– Nakon proglašenja pobjede osjećamo olakšanje. Ovakvom rezultatu potajice smo se nadali, ali nismo znali niti kakva je konkurencija ni kako će sve ispasti u prezentiranju ideje. Ključ je pobijedio možda bio stupanj koji je već bio već razvili projekt i njegovu primjenjivost, izjavili nakon pobjede Duje i Antonio.

 

U stručnom žiriju Ideje godine ove su godine bile  Marko Matijević , osnivač i glavni urednik portala Srednja.hr, J elena Uzelac , dekanica Visokog učilišta Effectus – studij financije i pravo,  Danijel Budaković , direktor za poslovna rješenja u zdravstvu u IN2,  Milica Projić ,  koordinatorica projekata u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER te  Iva Pintauer Šmit , Hrvatska zajednica županija.

 

ideja_godine2019-5Dekanica Effectusa Jelena Uzelac, čestitala je svim finalistima i pozvala ih da nastave raditi na svojim idejama.

– Za mene ste svi pobjednici, netko će možda završiti na prvom mjestu, netko na drugom, a netko na trećem, ali svi ste zapravo pobjednici. Sve te vaše ideje koje ste nam iznijeli imaju svoju budućnost, nemojte od njih odustati i ono što je najvažnije – nemojte odustati od vlastite kreativnosti. Sustav je takav da nas često guši, da nas želi ukalupiti u nekakve kutijice i hoće da svi budemo isti. Možda je nekada dobro biti isti, ali treba biti drugačiji i razmišljati izvan okvira. Svi vi i vaši mentori danas ste pokazali da razmišljate izvan okvira, stoga nastavite tako i dalje. Možete završiti u ZICER-u, a možete završiti i na Effectusu, ako odlučite da vam treba malo znanja iz financija i prava. Ulažite u sebe, ulažite u znanje i ostanite ovakvi kakvi jeste, izjavila je Uzelac.

Svi finalisti VII. izdanja srednjoškolskog natjecanja Ideja godine:

·     Luka Bendić, Jakov Melvan, Marko Gelo – Elektrotehnička škola u Splitu – tim Ontime

·     Leonardo Popović, Pejo Kljaić, Marko Pavelić – Tehnička škola Slavonski Brod – tim Inovare– mentorica Tatjana Šoronda

·     Maja Milas – XV. gimnazija – tim Ad Astra – mentorica Renata Gjurić

·     Emilly Zember, Josip Makoter – SŠ Ludbreg – tim Duo tim – mentor Željko Posavec

·     Matija Hardi, Ivan Kolar, Matko Gašparić, Marko Macura – Gimnazija Vukovar – tim Smogovci – mentor Davor Šijanović

·     Helena Pavlić, Stella Polović i Lorena Žgela – Ekonomsko-turistička škola Karlovac – tim GIFT d.o.o. – mentorica Biserka Marčinko

·     Frane Ćetković i Zvonimir Delaš – III. gimnazija Split – tim Viato

·     Renato Buhin, Ema Čukljaš, Nikolina Dejanović –  Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar – tim Boom BoX – mentorica Gordana Šostarec

· Duje Štolfa, Antonio Nikolić – III. gimnazija Split – tim Pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT – mentor Ante Bartulović, Toni Jagnjić

Marija Milošević, Kristina Šubarić, Vito Mandić – Srednja škola Ban Josip Jelačić – tim Zajarki – mentorica Monika Škalec

 

ideja_godine2019-14 ideja_godine2019-8 ideja_godine2019-29 ideja_godine2019-18 ideja_godine2019-22 ideja_godine2019-2

Contact us

EFFECTUS studij financije i pravo – visoko učilište

Trg J.F.Kennedy 2, HR - 10000 Zagreb, Hrvatska, T 01 611 7777 F 01 6177 022 E-MAIL referada@vsfp.eu